* ADRESA KLUBA * 
 * Klub Ljubitelja Timočkih Pruga  
 * Vojvode Putnika 8  
 * Zaječar, 19000  
 * ADDRESS OF CLUB * 
 * Timok Railway Fans Club  
 * Street Vojvode Putnika No. 8  
 * City of Zaječar , 19000  
 * Telefon / Phone: +381(0)19424079  
 * Fax. +381(0)19425669 * 
 
 www.timockapruga.org.rs 
 www.timockapruga.org.rs 
 www.timockapruga.org.rs 
PRETRAŽI PORTAL
Koristite ovu PRETRAGU kao najlakši način da uz pomoć ključnih reči pretražite portal
Počev od 01. 06. 2020. godine, uvode se u saobraćaj сви putnički vozovi po važećem redu vožnje za 2019. / 2020. godinu, na sledećem relacijama :
- Zaječar – Prahovo Pristanište – Zaječar
- Zaječar – Majdanpek –Požarevac – Zaječar
ZA SVE DODATNE INFORMACIJE PITATI NA
br. telefona 019/440-830 ili 019/421-360

leva strana
Putnički voz potpuno izgoreo na pruzi Majdanpek-Zaječar
subota, 16. nov. 2013.
Pripremila Vanja Čolić
PREUZETO SA

Loše pruge koče izvoz bakra

Nakon što je putnički voz potpuno izgoreo na pruzi Majdanpek-Zaječar, još jednom pokrenuto pitanje o stanju železnica u Srbiji. Ukoliko se ne remontuju pruge i ne obnovi vozni park, posledice bi mogle biti zabrinjavajuće. U istočnoj Srbiji to bi moglo da zaustavi proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Ukoliko se u stanje železničke putne mreže bitno ne promeni, ne remontuju pruge i ne obnovi vozni park, posledice bi mogle biti zabrinjavajuće. U istočnoj Srbiji to bi moglo da zaustavi proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Oko 12 sati nakon što je putnički voz zbog kvara potpuno izgoreo, pruga Majdanpek - Zaječar osposobljena je za saobraćaj, a šinobus je uklonjen dizalicom rudnika bakra u Majdanpeku.
Ovaj putnički voz jedan je od tri, koliko dnevno dođe i krene iz stanice u Zaječaru. Sa te iste stanice nedeljama ne polazi ni jedan voz za Beograd, a dok je išao, putovao je i po 12 sati, sa presedanjem u Požarevcu.
"To što ne ide voz od Zaječara do Beograda je zato što nema dovoljno voznih sredstava, a to što ide 10 sati naravno da je zbog loše infrastrukture. Naravno da je razlog za to veliki broj laganih vožnji, koje su neophodne na ovoj relaciji", rekao je direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević.
Prema njegovim rečima, tako će biti sve dok se ne modernizuje železnica u Srbiji.
Što se tiče teretnog saobraćaja, železnička stanica u Boru servisira uglavnom RTB Bor. Ovaj naš najveći kombinat bakra gotovo u potpunosti se oslanja na tu vrstu prevoza.
Direktor RTB Bor Boban Todorović kaže da se pruga koristi za transport preko 120 hiljada tona koncentrata bakra iz Majdanpeka, koji se prerađuje u Borskoj topionici.
"Koristi se i za transport 40 hiljada tona uglja iz luke Prahovo prema Boru, za transport preko 150 hiljada tona sumporne kiseline iz Bora na odredišta širom sveta, kao i za transport svih proizvoda koji se proizvedu u topionici i rafinaciji rudnika bakra u Boru", kaže Todorović.
Kada se naredne godine završi nova topionica, RTB će imati četiri puta više robe za transport železnicom. To je još jedan od razloga da se remontuju pruge i vozna sredstva u istočnoj Srbiji.
Statistika je do sad bila poražavajuća. Umesto da se remontuje 190 kilometara pruga, u Srbiji je remontovano svega 30 kilometara godišnje.


Fotografije slikao
Marko Milijić
Glavni inženjer
OC ZOP Zaječar

KLIKNI NA SLIKU DA BI JE UVEĆAOVAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU .... NAPIŠITE OVDE

VAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU ....NAPIŠITE OVDE
Komentari (2)
Nalazite se na: Putnički voz potpuno izgoreo na pruzi Majdanpek-Zaječar
Gravatar
GANZ KAŽE ...
Ma sve svedske garniture ce ovako da zavrse! To je jedno obicno djubre! Bolje povucite iz saobracaja i preostala troja motornih kola i neka Zeleznice Srbije naruce nove motorne vozove, od bilo kog proizvodjaca. Timockim zeleznicama potrebno je 10 motornih dvodelnih i ili trodelnih garnitura!
11 December 2013 13.17
Gravatar
Petar KAŽE ...

Pozdrav GANCU,
Delimično se slažem sa da Timočkim prugama treba više novih garnitura, ali da nije bilo švedjanki, putnički saobraćaj u Timočkoj Krajini bi nestao. Ove garniture su, iako polovne, već pretrčale po skoro 1.000.000 kilometara (7x više nego šinobusi). Nažalost, ruske garniture, iako nove, nisu se pokazale, a koštaju više nego 20 polovnih švedjanki...
11 December 2013 13.37
Stranica 1 od 1

telo