* ADRESA KLUBA * 
 * Klub Ljubitelja Timočkih Pruga  
 * Vojvode Putnika 8  
 * Zaječar, 19000  
 * ADDRESS OF CLUB * 
 * Timok Railway Fans Club  
 * Street Vojvode Putnika No. 8  
 * City of Zaječar , 19000  
 * Telefon / Phone: +381(0)19424079  
 * Fax. +381(0)19425669 * 
 
 www.timockapruga.org.rs 
 www.timockapruga.org.rs 
 www.timockapruga.org.rs 
PRETRAŽI PORTAL
Koristite ovu PRETRAGU kao najlakši način da uz pomoć ključnih reči pretražite portal
Počev od 01. 06. 2020. godine, uvode se u saobraćaj сви putnički vozovi po važećem redu vožnje za 2019. / 2020. godinu, na sledećem relacijama :
- Zaječar – Prahovo Pristanište – Zaječar
- Zaječar – Majdanpek –Požarevac – Zaječar
ZA SVE DODATNE INFORMACIJE PITATI NA
br. telefona 019/440-830 ili 019/421-360

leva strana
DECENIJA KLUBA LjUBITELjA TIMOČKIH PRUGA

Putevima „Ćire"

U proleće 2004. godine grupa entuzijasta iz Zaječara , okuplјena oko ideje da se sačuvaju uspomene i železnička tradicija u ovom delu Srbije , osnovala je Klub lјubitelјa timočkih pruga. Prioritet entuzijasta, predvođeni Petrom Aranđelovićem, Dragomirom Dejanovićem i Branislavom Ićitovićem bio je očuvanje uspomene na prugu uskog koloseka koja se od Zaječara dolinom Crnog Timoka i dalјepreko brda i planina crnorečja probijala do paraćinske kotline. Da bi se uživalo u prirodnim lepotama predela kroz koje je prolazio „Ćira“ i da bi se sačuvala uspomena na „parnjaču“, železničke stanice, skretnice, vodonapojnike, lјude koji su održavali prugu, probijali tunele, gradili železničke mostove,“ organizuju se pešačke ture sa idejom da se obiđu sve pruge uskog koloseka na području Timočke krajine.
Vremenom je ova ideja dobijala sve više pristalica, tako da su sada ta druženja, uz obilazak železničkih znamenitih objekata u ovom kraju prepoznatlјivo obeležje Kluba, kaže predsednik Kluba Petar Aranđelović. Klub je učestvovao i u organizovanju raznih izložbi, od lokalnih do internacionalnih, pomagao pozorištu „Zoran Radmilović“, „Narodnom muzeju Zaječar“, uspostavio saradnju sa brojnim sličnim organizacijama. Posebno je važan rad na osposoblјavanju dva objekta, koja su data Klubu na korišćenje. Reč je o vagonu nekadašnjeg motornog voza, koji je dobijen 2005. godine od Sekcije za vuču vozova i zgradi železničke stanice Vratarnica, koju je Klubu ustupila Sekcija za saobraćajne poslove Zaječar. Ideja je da se vagon pretvori u železnički muzej, a zgrada adaptira za potrebe Muzejsko-turističkog kompleksa „ŽS Vratarnica“. Klub je, inače, sakupio veliki broj starih dokumenata, fotografija, delova odeće i opreme koji su se koristili na železnici. Želјa im je i da grad Zaječar ukrase parnom lokomotivom koja je saobraćala na prugama istočne Srbije, a koja se trenutno nalazi u Nišu.


VAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU ....NAPIŠITE OVDE

VAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU ....NAPIŠITE OVDE
Komentari
Trenutno komentara.

telo