* ADRESA KLUBA * 
 * Klub Ljubitelja Timočkih Pruga  
 * Vojvode Putnika 8  
 * Zaječar, 19000  
 * ADDRESS OF CLUB * 
 * Timok Railway Fans Club  
 * Street Vojvode Putnika No. 8  
 * City of Zaječar , 19000  
 * Telefon / Phone: +381(0)19424079  
 * Fax. +381(0)19425669 * 
 
 www.timockapruga.org.rs 
 www.timockapruga.org.rs 
 www.timockapruga.org.rs 
PRETRAŽI PORTAL
Koristite ovu PRETRAGU kao najlakši način da uz pomoć ključnih reči pretražite portal
Počev od 01. 06. 2020. godine, uvode se u saobraćaj сви putnički vozovi po važećem redu vožnje za 2019. / 2020. godinu, na sledećem relacijama :
- Zaječar – Prahovo Pristanište – Zaječar
- Zaječar – Majdanpek –Požarevac – Zaječar
ZA SVE DODATNE INFORMACIJE PITATI NA
br. telefona 019/440-830 ili 019/421-360

leva strana
Izlazak i zalazak sunca na Rtnju


Kažu ljudi da je izlazak i zalazak sunca lep prizor i da ga treba doživeti, videti i osetiti.
Uostalom, mnoge pesme pevaju o tom događaju ( JU grupa, Kićo Slabinac ...), verovatno jer svojom pojavom i lepotom to zavređuje.

Znajući sve te momente i duboko verujući u mogućnost Rtnja da pruži nesvakidašnji doživljaj posmatranja ovih pojava, članovi Kluba ljubitelja timočkih pruga, odlučili su da svojom akcijom 01. i 02. septembra priušte sebi zadovoljstvo i uživanje posmatranjem predivnog smiraja jednog i, još lepšeg, rađanja drugog dana.

Po planu, akciju su započeli u jutarnjim satima 01. septembra počevši sa pakovanjem neophodno potrebnih stvari za realizaciju ideje da se sa planine posmatraju prelepe pojave, tj. trebalo je spakovati svu potrebnu opremu za formiranje logora i noćenje.

Okupljanje male ekspedicije i pakovanje potrebnih komponenti održalo se kod jednog od naših članova, odakle se, nakon detaljne provere da li je sve poneto, krenulo na put ka selu Rtanj.


KLIKNITE NA SLIKU , DA BISTE JE VIDELI U PUNOJ VELIČINI


U toku puta uživali smo u ambijentu i lepom pogledu ka Rtnju koji svojom zagonetkom još od svog postanja mami rešavaoce u nadi da će se kad-tad naći rešenje o njegovom energetskom kompleksu i snazi njegove piramide kao iskonskog izvora života i svedoka ili tektonskih poremaćaja - pomeranja ili ...

Nauka je tu nemoćna, jer nema dokaza, a dokazi su u nama samima, pitanje je da li hoćemo i koliko da im verujemo.

Po dolasku u selo Rtanj, parkirani su automobili, uzeti rančevi sa opremom i, nakon kratkog predaha i dogovora, krenulo se stazom ka planini.

Uspon je bio naporan jer je staza kamenita i može da prođe samo jedna osoba. Obzirom da smo nosili logorsku opremu, hranu, piće i ostale potrepštine nije nam bilo lako da se popnemo na podnožje Rtnja tj. zaravan Baba.(tt.1083 ). Ali volja rešava sve probleme.
Na malom proplanku upriličili smo odmor i ručak i izvršili neophodne pripreme za nastavak penjanja na planinu i njen vrh.


Od podnožja tj. Babe krenuli smo Ledeničkom stranom da savladavamo uspon od nekih 400 m da bi, uz nekoliko neophodnih zastanaka pronašli mesto za logor na 1330 m.n.m.na ivici jednog lepog proplanka.

Nakon odmora i rašćišćavanja terena podigli smo šatore, zapalili malu vatricu i počeli sa pripremom večere, a iz fantastičnih termo-torbi okrepili se svakojakim napicima koji su bili hladni kao upravo izvađeni iz frižidera.


Posle večere usledio je odmor do 04.00 časova kada smo ustali i krenuli ka vrhu planine - Šiljak (tt.1570) odakle je pucao pogled na sve strane sveta. Tu se iščekivalo sunce iz Bugarske.

Nakon nekog vremena pojavilo se i ono u svom koloritu boja koje ostavljaju snažan utisak na posmatrača i nude pamćenje do sledećeg posmatranja ili za dugo godina.


Kada je sunce izašlo i uživanju došao kraj, vratili smo se u logor.Doručak i odmor su se nametali logikom stvari, tako da smo u tom smislu i postupili.


Negde oko 11.45 časova počeli sa pakovanjem šatora i ostale opreme za povratak.


Krenuli smo sa spuštanjem oko 13.00 časova, imali nekoliko zastanaka i oko 16.10 časova bili u selu Rtanj. 

Napori su se isplatili, utisci su prelepi, a mi smo se vratili kućama zadovoljno umorni.

Autor fotografija i teksta

g-din Bojan Šrajer član uprave kluba

VAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU ....NAPIŠITE OVDE

VAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU ....NAPIŠITE OVDE
Komentari (3)
Nalazite se na: Logorovanje na Rtnju
Gravatar
Boki KAŽE ...
Smile
Hvala komentatorima na lepim komentarima. To je podstrek za dalji rad.
13 December 2012 11.41
Gravatar
Pera KAŽE ...
Odlicno odradjeno. Lepo je prisetiti se svega. Dogodine, bože zdravlja, ponovo. Možda se neko bude pitao kakve veze ima Klub i Rtanj. Sa Rtanja se vidi cela Timočka krajina i iz cele Timočke Krajine se vidi Rtanj-zbog čega je on (Rtanj) zaštitini znak u logu Kluba.
13 December 2012 11.39
Gravatar
Alen Ognjen KAŽE ...
Boki kralju

Svaka cast , ovo je fantasticna reportaza i iskreno , zao mi je sto nisam bio sa vama u drustvu.
Jbg. posao i obaveze me sputavaju bas u svemu.

SVAKA CAST Smile

13 December 2012 11.27
Stranica 1 od 1