* ADRESA KLUBA * 
 * Klub Ljubitelja Timočkih Pruga  
 * Vojvode Putnika 8  
 * Zaječar, 19000  
 * ADDRESS OF CLUB * 
 * Timok Railway Fans Club  
 * Street Vojvode Putnika No. 8  
 * City of Zaječar , 19000  
 * Telefon / Phone: +381(0)19424079  
 * Fax. +381(0)19425669 * 
IN MEMORIAM
Predsednik Kluba ljubitelja Timočkih pruga
Petar Pera Aranđelović
30.11.2022
IN MEMORIAM Petar Pera Aranđelović
 www.timockapruga.org.rs 
 www.timockapruga.org.rs 
 www.timockapruga.org.rs 
PRETRAŽI PORTAL
Koristite ovu PRETRAGU kao najlakši način da uz pomoć ključnih reči pretražite portal
Počev od 01. 06. 2020. godine, uvode se u saobraćaj сви putnički vozovi po važećem redu vožnje za 2019. / 2020. godinu, na sledećem relacijama :
- Zaječar – Prahovo Pristanište – Zaječar
- Zaječar – Majdanpek –Požarevac – Zaječar
ZA SVE DODATNE INFORMACIJE PITATI NA
br. telefona 019/440-830 ili 019/421-360

leva strana
ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ДАНА ЖЕЛЕЗНИЧАРА СРБИЈЕ И 136 ГОДИНА СРПСКИХ ЖЕЛЕЗНИЦА

Железничари у Србији  данас обележавају свој дан, а српске железнице 136 година постојања.

Први редован воз из Београда до Ниша кренуо је по новом календару 15. септембра 1884. године, чиме је успостављен железнички саобраћај на првој прузи изграђеној у нашој земљи, а Србија се тако уписала на железничку мапу света. Са својих 243 километра пруга Србија се сврстала у малобројно друштво држава које су имале изграђену железницу, као најсавременији вид превоза тога доба.

Изградња првих пруга и железнице крајем деветнаестог века донела је нашој земљи развој, грађанима бољи живот,  а читавој Србији свеукупан просперитет. И када год се у протеклом периоду железница развијала и градила, читава Србија је ишла напред. На жалост, деценије запостављања железнице довеле су овај саобраћајни систем готово до укидања.

Данас „Инфраструктура железнице Србије“ и сви железничари овогодишњи рођендан дочекују радно, са приоритетним задатком и циљем да се реализују највећи и најзначајнији пројекти модернизације железнице, каквих деценијама уназад у нашој земљи није било. Железничка инфраструктура у Србији је данас једно од највећих градилишта у региону, са пројектима вредним више милијарди евра.

Уз пуну подршку председника државе, Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, протеклих неколико година градимо модерну, бољу и лепшу железницу, нове пруге за брзе возове и мењамо изглед овог саобраћајног система, како би повратили одавно изгубљено поверење јавности. Тај циљ није могуће ни лако, ни брзо остварити.

Али поверење државе и историја наших пруга и возова обавезују нас и чине одговорним да вратимо железницу на место које заслужује и које јој припада, у интересу грађана, привреде и државе Србије.

Ми данас у Србији по први пут градимо пругу за велике брзине од Београда до Суботице. Последњих година обновили смо око 560 километара регионалних и магистралних пруга, реконструишемо тунеле и мостове, уређујемо станице. А, уместо пруге којом је пре 136 година први воз од Београда до Ниша путовао дуже од осам сати, наредних година имаћемо нову пругу за  200 километара на сат.

Градећи данас железницу поново стварамо развијену и модерну Србију, која отвара перспективе и генерацијама испред нас.   

Железничари су до сада небројено пута доказали  своју  професионалност, одговорност и оданост железници. Велики циљеви носе тешкоће са собом, али запослени својим знањем, стручношћу и посвећеношћу дају непроцењив допринос да реализујемо историјски задатак и створимо нову, савремену, пословно ефикасну и брзу железницу, као део европске мреже развијених саобраћајница. Железницу какву и Србија, и железничари заслужују. То можемо да остваримо само заједно и нема сумње да ћемо то и урадити.

Свим железничарима и члановима њихових породица честитам празник и желим пуно личне и породичне среће, здравља и професионалних успеха.

Срећан Вам Дан железничара и рођендан српских железница.


FOTOGRAFIJA: www.infrazs.rs

Др Небојша Шурлан
Генерални директор


telo