Putnički voz potpuno izgoreo na pruzi Majdanpek-Zaječar
PREGLEDANO PUTA.

subota, 16. nov 2013,
Pripremila Vanja Čolić
PREUZETO SA

Loše pruge koče izvoz bakra

Nakon što je putnički voz potpuno izgoreo na pruzi Majdanpek-Zaječar, još jednom pokrenuto pitanje o stanju železnica u Srbiji. Ukoliko se ne remontuju pruge i ne obnovi vozni park, posledice bi mogle biti zabrinjavajuće. U istočnoj Srbiji to bi moglo da zaustavi proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Ukoliko se u stanje železničke putne mreže bitno ne promeni, ne remontuju pruge i ne obnovi vozni park, posledice bi mogle biti zabrinjavajuće. U istočnoj Srbiji to bi moglo da zaustavi proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.This text will be replaced

Oko 12 sati nakon što je putnički voz zbog kvara potpuno izgoreo, pruga Majdanpek - Zaječar osposobljena je za saobraćaj, a šinobus je uklonjen dizalicom rudnika bakra u Majdanpeku.
Ovaj putnički voz jedan je od tri, koliko dnevno dođe i krene iz stanice u Zaječaru. Sa te iste stanice nedeljama ne polazi ni jedan voz za Beograd, a dok je išao, putovao je i po 12 sati, sa presedanjem u Požarevcu.
"To što ne ide voz od Zaječara do Beograda je zato što nema dovoljno voznih sredstava, a to što ide 10 sati naravno da je zbog loše infrastrukture. Naravno da je razlog za to veliki broj laganih vožnji, koje su neophodne na ovoj relaciji", rekao je direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević.
Prema njegovim rečima, tako će biti sve dok se ne modernizuje železnica u Srbiji.
Što se tiče teretnog saobraćaja, železnička stanica u Boru servisira uglavnom RTB Bor. Ovaj naš najveći kombinat bakra gotovo u potpunosti se oslanja na tu vrstu prevoza.
Direktor RTB Bor Boban Todorović kaže da se pruga koristi za transport preko 120 hiljada tona koncentrata bakra iz Majdanpeka, koji se prerađuje u Borskoj topionici.
"Koristi se i za transport 40 hiljada tona uglja iz luke Prahovo prema Boru, za transport preko 150 hiljada tona sumporne kiseline iz Bora na odredišta širom sveta, kao i za transport svih proizvoda koji se proizvedu u topionici i rafinaciji rudnika bakra u Boru", kaže Todorović.
Kada se naredne godine završi nova topionica, RTB će imati četiri puta više robe za transport železnicom. To je još jedan od razloga da se remontuju pruge i vozna sredstva u istočnoj Srbiji.
Statistika je do sad bila poražavajuća. Umesto da se remontuje 190 kilometara pruga, u Srbiji je remontovano svega 30 kilometara godišnje.


POVEZANI - SLIČNI TEKSTOVI
POTPUNO IZGORELA GARNITURA 710-005 KOD MAJDANPEKA
Utvrđuje se uzrok požara
ISTOČNA SRBIJA „Šveđanke” posustaju
VOZNIM SREDSTVIMA U ZAJEČARU NEOPHODNO SERVISIRANјE Svi propisi ispoštovani - polasci otkazani

Fotografije slikao
Marko Milijić
Glavni inženjer
OC ZOP Zaječar

KLIKNI NA SLIKU DA BI JE UVEĆAO
VAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU .... NAPIŠITE OVDE

Komentari (5)

Nalazite se na: Putnički voz potpuno izgoreo na pruzi Majdanpek-Zaječar
GANZ kaže...
Ma sve svedske garniture ce ovako da zavrse! To je jedno obicno djubre! Bolje povucite iz saobracaja i preostala troja motornih kola i neka Zeleznice Srbije naruce nove motorne vozove, od bilo kog proizvodjaca. Timockim zeleznicama potrebno je 10 motornih dvodelnih i ili trodelnih garnitura!
11th December 2013 1:17pm
Petar kaže...

Pozdrav GANCU,
Delimično se slažem sa da Timočkim prugama treba više novih garnitura, ali da nije bilo švedjanki, putnički saobraćaj u Timočkoj Krajini bi nestao. Ove garniture su, iako polovne, već pretrčale po skoro 1.000.000 kilometara (7x više nego šinobusi). Nažalost, ruske garniture, iako nove, nisu se pokazale, a koštaju više nego 20 polovnih švedjanki...
11th December 2013 1:37pm
BORac kaže...
Voz u plamenu

17th November 2013 1:17pm
Alen Randjelovic kaže...
ScaredShockedSad

710 - 005

Bog te vido , pa PETICI nije bilo spasa cak i da su vatrogasci dosli , odnosno i da su stigli na vreme. Ovo je strasno
17th November 2013 1:28pm
Petar kaže...
Ovo je čista ekskluziva. Čestitam na postu. Dogadjaj jeste poražavajući, ali je uloga medija da blagovremenbo i istinito izveštavaju.
18th November 2013 8:58pm
Stranica 1 od 1

Dodajte komentar

*Polja koja treba popuniti
(neće biti objavljeno)
 
Bold Italic Underline Strike Code Quote Insert line Bullet list Numeric list Link Email Image Video
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
 
PITANJE: Ukucajte obrnutim redosledom: 123
 
Unesite odgovor na PITANJE :
 
Obavestite me o novim komentarima putem e-maila.