AKTUELNO NA ŽELEZNICE SRBIJE
 


NESVAKIDAŠNјA KRAĐA U TERETNOM VOZU ZA BAR
Odneli i točkove sa automobila

Pregledači kola u stanici Požega primetili su 15. novembra, u 8,26 časova, da na jednom od automobila „FIAT 500“ u teretnom vagonu noćnog voza, koji saobraća do Bara, nedostaju sve četiri gume sa felnama.
U nizu ataka lopova na železničku.......

PROČITANO PUTA.


ЕПИЛОГ ИНИЦИЈАТИВЕ “ЖЕЛЕЗНИЦА СРБИЈЕ” И ДРЖАВНИХ ОРГАНА
Оштрије казнене мере за крађу железничке имовине

Примери изрицања оштријих казнених мера од стране правосудних органа према починиоцима крађа виталних делова на железничкој инфраструктури и возним средствима, изречених недавно у Нишу, наишли су на одобравање код железничара, али и показали да овакав вид квалификација тих дела и адекватно кажњавање могу одвратити лопове од даљег насртаја на железничку имовину.
То потврђује и пуну оправданост апела “Железница Србије” државним органима да им помогну у сузбијању ове појаве, која је у последње време претила несагледивим последицама.......

PROČITANO PUTA.


Generalni direktor Dragoljub Simonović:
Železničarima neće biti smanjene plate

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je da radnicima na železnici neće biti smanjene zarade u narednom periodu, kao i da bi plate jedino mogle da budu "skresane" rukovodstvu ovog preduzeća ukoliko to bude neophodno.
-Dok sam ja generalni direktor, izvršna služba neće imati manje plate. Ukoliko do te mere bude teška situacija, kresaću plate od mene pa na niže, svim direktorima i šefovima, a radnici u operativi ni za dinar neće imati manju platu, rekao je Simonović Tanjugu.
On je kazao da je "zaratio" sa rukovodstvom sindikata "Železnica Srbije" zbog ........

PROČITANO PUTA.


A K T U E L N O • A K T U E L N O • A K T U E L N O • A K T U E L N O


OD 1. JULA NA PRUGAMA „ŽELEZNICA SRBIJE“

Novi Pravilnik o prevozu železničkog osoblјa

Novim Pravilnikom o prevozu železničkog osoblјa na prugama „Železnica Srbije“ (Pravilnik 643), koji će se primenjivati od prvog jula, utvrđuju se uslovi prevoza železničkog osoblјa, železničkih penzionera i članova njihovih porodica u unutrašnjem saobraćaju. Prevoz u međunarodnom saobraćaju i prevoz određenih vrsta robe biće propisani posebnim pravilnicima. Prevoz imaoca prava obavlјa se na osnovu legitimacija P-1, P-2, P-4 i naloga P-3. .......

PROČITANO PUTA.


Konferencija za novinare povodom sto dana novog poslovodstva: Ukupna ušteda oko 2,8 milijarde dinara

Poslovodstvo „Železnica Srbije“ na čelu sa generalnim direktorom Dragoljubom Simonovićem održalo je danas, 10. aprila, u Upravnoj zgradi srpskih železnica konferenciju za novinare povodom prikaza relzultata rada koji su ostvareni za prva tri meseca poslovanja novog rukovodstva srpskih železnica. Novog generalnog direktora „Železnica Srbije“ Dragoljuba Simonovića, Vlada Srbije imenovala je 21. decembra prošle godine, a zadatak novoimenovanog poslovodstva za prvih 100 dana bilo je pre svega očuvanje bezbednost i efikasnosti železničkog saobraćaja, ali i reorganizacija poslovanja radi ostvarivanja bržih i boljih rezultata. Ukupna ušteda .......

PROČITANO PUTA.


Kineske moderne tehnologije na srpskim prugama

Železnice Srbije zainteresovane su da u procesu modernizacije infrastrukturnih kapaciteta uvode nove sisteme i tehnologije, posebno kada je reč o telekomunikacijama, kao izuzetno značajnom delu za pouzdanost ovog saobraćajnog sistema. Savremena kineska tehnologija na srpskim prugama mogla bi se uspešno primeniti u modernizaciji telekomunikacione mreže na pruzi Šid – Niš, kao i u beogradskom železničkom čvoru. Za ovakvu saradnju neophodna je saglasnost i odluka Vlade Republike Srbije, a ukoliko bi se dobile budžetske državne garancije za narednu godinu, realizacija projekata mogla bi da započne već u 2014. godini. Stručne službe srpskih železnice bi već u narednih mesec dana mogle da sprovedu sve aktivnosti, neophodne za uspostavljanje dalje međusobne saradnje.

PROČITANO PUTA.


"Železnice Srbije" potpisale Ugovor o nabavci dvadeset jednog novog elektromotornog putničkog voza sa švajcarskim "Stadler"- om

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović i izvršni podpredsednik za marketing i prodaju švajcarske kompanije "Stadler" Peter Jenelten, potpisali su danas, 4. marta, u Beogradu Ugovor o nabavci  21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan oko 99 miliona evra.
Srpske železnice nove elektromotorne vozove nabavljaju zahvaljujući sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru Projekta obnove železnice III.

PROČITANO PUTA.


Počelo usaglašavanje opštih akata sa zakonom
RAZGOVOR SA ZORANOM LUKIĆEM, POMOĆNIKOM GENERALNOG DIREKTORA ZA PRAVNE, KADROVSKE I OPŠTE POSLOVE

• Veliki broj pravilnika prevaziđen. • Otkloniće se sve anomalije u Pravilniku o orGanizaciji i sistematizaciji radnih mesta. • Zaposleni neće izGubiti pravo na P-4, ali će ono biti restriktivnije.
-Imajući u vidu novi Zakoi o javnim preduzećima, koji je stupio na snagu krajem decembra prošle godine, kao i postupak restrukturiranja srpskih železnica, osnovni zadatak sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove, je usklađivanje opštih akata sa tim zakonom. Naša stručna služba uveliko na tome radi. Očekujemo mnogo bolјu

PROČITANO PUTA.


Potpisan Aneks Kolektivnog ugovora

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović i predsednici tri reprezentativna sindikata potpisali su 5. februara Aneks Kolektivnog ugovora, kojim se reguliše isplata zarada za prva tri meseca, ali i definiše njen obračun u drugom i trećem kvartalu ove godine.
Tim povodom generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović je rekao:
- Potpisivanjem Aneksa Kolektivnog ugovora stvorili smo uslove i obezbedili ...

PROČITANO PUTA.


Važnost prošlogodišnjih P-4 legitimacija produžena do kraja februara

Povodom reagovanja železničkih penzionera i njihovih udruženja, "Železnice Srbije" obaveštavaju sve zainteresovane da ni preduzeće, ni generalni direktor Dragoljub Simonović, nisu ukinuli važenje P-4 legitimacija za povlašćenu vožnju na prugama srpskih železnica, poznatim pod nazivom "reži karte".

PROČITANO PUTA.


NEZAPAMĆENA KRAĐA NA PRUZI NOVI SAD-ORLOVAT
Ukradeno 400 metara koloseka

Na pruzi Novi Sad-Orlovat, na trijangli Podbara koja vodi ka novosadskoj rafineriji, tokom vikenda dogodila se nezapamćena krađa šina, šinskog pribora i delova skretnica.
Demontirano je, isečeno i odneto 400 metara koloseka, kao i vitalni delovi skretnice. Krađa je prijavljena Policijskoj upravi grada Novog Sada i za počiniocima se traga.

PROČITANO PUTA.


Novi ruski dizel-motorni vozovi kamenovani i oštećeni već prvog dana
u saobraćaju, kod Kragujevca i Čačka


Ponedeljak, 17. Septembar 2012.

Nisu prošla ni dva dana od kako su „Železnice Srbije“ u redovan putnički saobraćaj u kraljevačkom železničkom čvoru uključile dva nova dizel-motorna voza, a obe garniture su u kamenovanju već pretrpele znatne materijalne štete. Naime, u subotu, 15. septembra, na sam Dan železničara, oko 13.10 sati, u mestu Trbušani, nedaleko od Čačka, nepoznata lica kamenovala su novi voz srpskih železnica. Garnitura je saobraćala iz Požege prema Čačku puna putnika, kada je zasuta kamenicama. Sreća je da ni jedna od kamenica nije pogodila prozore na vozu, jer bi verovatno bilo i povređenih.

PROČITANO PUTA.