NEZAPAMĆENA KRAĐA NA PRUZI NOVI SAD-ORLOVAT
 Broj 989 Godina XLVII Beograd, 15. septembar 2012.

Ukradeno 400 metara koloseka

Na pruzi Novi Sad-Orlovat, na trijangli Podbara koja vodi ka novosadskoj rafineriji, tokom vikenda dogodila se nezapamćena krađa šina, šinskog pribora i delova skretnica.
Demontirano je, isečeno i odneto 400 metara koloseka, kao i vitalni delovi skretnice. Krađa je prijavljena Policijskoj upravi grada Novog Sada i za počiniocima se traga. Ova akcija nije mogla biti izvedena tokom jedne noći, pa se pretpostavlja da je pripremana nekoliko dana.

Imajući u vidu da se deo trijangle Podbara sa koje je ukraden kolosek nalazi van naseljenog mesta, to je u svakom slučaju olakšalo kradljivcima da obave „posao".
Prema rečima Ranka Vukobrata, šefa Sekcije za infrastrukturu čvora Novi Sad na teritoriji Sekcije od januara do septembra ove godine dogodila se 41 krađa železničke imovine i sedam požara, u kojima su najviše stradali drveni pragovi. Materijalna šteta procenjena je na više od 35 miliona dinara, a ako se tome doda podatak da je šteta od krađe šina na podbarskoj trijangli, koja se dogodila nakon sačinjenog izveštaja za period do 1. septembra, gde je šteta viša od 10 miliona dinara dolazimo do ukupne cifre od preko 45 miliona dinara.

Zaposleni u ovoj sekciji jednostavno nemaju reči kojima bi opisali ogorčenost i ljutnju zbog ovakvih krađa. Ukrasti 400 metara koloseka u kratkom roku i neopaženo ih odneti lokalnim i makadamskim putem je za rubriku „verovali ili ne".
Oksigenske boce i breneri za seču šina, veliki kamioni i dizalice, najverovatnije i logistička podrška jedne grupe ljudi samo su neke od stvari koje su bile od pomoći lopovima da izvedu ovakav „poduhvat".

Šta bi tek bilo da je ophodar pruge krađu primetio kasnije, verovatno bi se odnela još koja stotina metara koloseka. Uzaludne su silne krivične prijave protiv nepoznatih lica, jer u velikom broju slučajeva počinioci nisu pronađeni. Materijalna šteta je ogromna, a tu su i druge posledice. Mnogo ovih stvari teško je nabaviti. O opasnosti za bezbednost putnika, železničara i voznih sredstava, kao i kašnjenju vozova teško je i govoriti. Jedan od razloga zašto se ovakve stvari događaju je i loša zakonska regulativa gde mnogo toga nije u potpunosti definisano pa kradljivci „vršljaju" po železničkoj imovini kako im je volja.

Dokle tako?

Autor teksta
J.Veber

VAŠ KOMENTAR , PREDLOG , SUGESTIJU , NAPOMENU ....
NAPIŠITE OVDE

Komentari

Trenutno nema komentara.

Dodajte komentar

*Polja koja treba popuniti
(neće biti objavljeno)
 
Bold Italic Underline Strike Code Quote Insert line Bullet list Numeric list Link Email Image Video
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
 
PITANJE: Ukucajte obrnutim redosledom: 123
 
Unesite odgovor na PITANJE :
 
Obavestite me o novim komentarima putem e-maila.