DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI
  KLUBA LJUBITELJA TIMOČKIH PRUGA


 

Božićni – zimski uspon na Rtanj - 2015.g.

Kao i prethodnih, tako i ove godine još je jednom potvrđena uspešna saradnja OPSD „Dragan Radosavljević“ i Kluba ljubitelja timočkih pruga. Akcija božićnog – zimskog uspona organizuje se na nivou republike Srbije i dolaze planinari i zaljubljenici prirode iz svih krajeva Srbije, a ove godine bilo ih je i iz susedne Bugarske, ukupno oko 750-800 učesnika. Četvoročlana ekipa iz Kluba, u okviru OPSD „Dragan Radosavljević“, učestvovala je u božićnom – zimskom usponu veoma uspešno po svim pitanjima-principima dobro organizovane planinarske akcije.


BELMUŽIJADA 2013.G. SVRLJIG

OČEKUJEMO IZVEŠTAJ


Uredjenje Vagončeta - Postavljanje laminata - ZAVRŠETAK

I tako , nakon određenog vremena rada i truda, dođosmo do kraja planiranih radova u našem Vagončetu. Klubski deo je "osvežen" sa ugradnjom fotelja - stolica tapaciranih, preklapajućih. Sve u cilju pristojnijeg izgleda i udobnosti naših gostiju i posetilaca raznih profila i interesovanja....


Uredjenje Vagončeta - Postavljanje laminata - nastavak

Nakon izvesnog vremena, dok se malo prikupila dodatna energija za rad, nastavilo se sa radovima u vagončetu. Radove smo izveli u tri etape:

1. etapa - 19. marta


Uredjenje Vagončeta - Postavljanje laminata

Nakon intezivnog i dugog razmišljanja članovi KLJTP su zaključili i odlučili da pripreme, organizuju i realizuju jedan od zahvalnih poduhvata za ovu godinu.
Klubska prostorija u vagončetu je dotrajala u smislu iskorišćenosti enterijera i njegovih elemenata. Zato je bilo potrebno da se pojedini elementi zanove kako bi boravak članova i gostiju KLJTP bio prijatniji i domaćinskiji.


Zimski uspon 2013.g
USPON NA RTANJ

Prošle je godine započeta, a ove godine nastavljena veoma uspešna saradnja između OPSD "Dragan Radosavljević" i KLJTP.
Početkom januara pripremljena je, organizovana i realizovana akcija planinara na republičkom nivou - tradicionalni zimski uspon na Rtanj.
U toj akciji, a u saradnji sa OPSD učestvovali su i članovi KLJTP ojačani sa gospodinom Dejanom Aranđelovićem koji je za ovu priliku doputovao iz Niša.
Nakon završetka administrativnih i protokolarnih poslova učesnici, podeljeni po grupama, krenuli su sa svojim vodičima na uspon na ovu prelepu planinu sa jednim ciljem - osvojiti njen vrh "Šiljak" koji je na 1570 m.n.m


Uspešna saradnja

Nakon nekoliko dana razgovora i pregovora, između predstavnika OPSD "Dragan Radosavljević" iz Zaječara samnom i sa predsednikom Kluba, kao i ranijeg dogovora sa planinarskim društvom "Babin zub" iz Knjaževca, došlo je do organizovanja akcije u subotu 20. oktobra 2012. godine.

Zamisao je bila da članovi planinarskih društava iz Zaječara i Knjaževca peške obiđu tri, kako su ih oni nazivali - bastiona oko Zaječara i da se upoznaju sa istim, da provedu lepu i sunčanu oktobarsku subotu zajedno, da se druže i međusobno bolje upoznaju.

Kako je u blizini tih lokaliteta i Felix Romulijana, odlučili su da i nju obiđu. Da ne bi išli nepoznatim putevima, "preko brda" itd. rešili su da do Romulijane idu trasom nekadašnje pruge uskog koloseka, tj. trasom "Ćire paraćinca"...............


Obeležavanje Dana železničara

Nakon kratkog dogovora, odlučismo nas nekolicina, što železničara, što članova Klub ljubitelja timočkih pruga da na , kako to nama i trenutnoj situaciji dolikuje skroman način obeležimo Dan železničara.
Veoma brzo smo se organizovali i pribavili ono što nam je potrebno za dotičnu skromnost ( kad ne može bolje...) i u subotu 15. septembra 2012. godine krenuli na put u Vratarnicu.
Izlazak i zalazak sunca na Rtnju
Kažu ljudi da je izlazak i zalazak sunca lep prizor i da ga treba doživeti, videti i osetiti.
Uostalom, mnoge pesme pevaju o tom događaju ( JU grupa, Kićo Slabinac ...), verovatno jer svojom pojavom i lepotom to zavređuje.

Znajući sve te momente i duboko verujući u mogućnost Rtnja da pruži nesvakidašnji doživljaj posmatranja ovih pojava, članovi Kluba ljubitelja timočkih pruga, odlučili su da svojom akcijom 01. i 02. septembra priušte sebi zadovoljstvo i uživanje posmatranjem predivnog smiraja jednog i, još lepšeg, rađanja drugog dana.
Plants: images 6 0f 19  thumb

RADNA AKCIJA "Očistimo Vratarnicu"

Članovi Kluba ljubitelja timočkih pruga na čelu sa predsednikom Petrom Aranđelovićem pridružili su se 09. juna 2012. godine, akciji čišćenja i uređenja : "Očistimo Srbiju" i tim povodom očistili i sredili železničku stanicu Vratanica i umili je čistoćom.
Vreme je bilo kao naručeno, a ekipa za rad mala ali odabrana.

Kako je sve počelo?
Један век од пуштања у саобраћај пруге
Параћин - Зајечар

Одвојена високим планинским ланцима од Моравске долине и Цариградског друма, којим се обављао целокупни саобраћај између истока и запада, Тимочка Крајина је, за време турске владавине, по своме природном положају била упућена на другу страну, ка Дунаву и Видину, ондашњем политичком и трговачком средишту Видинског пашалука. Дунавом се обављао саобраћај на северу са Београдом, Аустријом и Европом, а на истоку са Румунијом, Русијом и Црним Морем. Поред Видина, са којим су стално одржаване трговачке везе, и Ниш је био важно трговачко средиште, са којим је Тимочка Крајина, нарочито њен јужни део, био у непрекидној вези. Саобраћајна средства на Дунаву били су чамци, барке и дереглије, а на суву коњи и кириџије, који су задовољавали потребе ондашњег саобраћаја. Пошту, пак, преносили су брзи коњаници, звани татари.
Са ослобођењем Тимочке Крајине 1833. године и њеним потпуним уједињењем са Србијом, појавиле су се нове тажње и потребе да се успостави, не само административна и политичка, већ и трговачка веза са Моравском долином, Шумадијом и Београдом. Повлачење границе између Србије и Турске убрзало је ову потребу. Заузета радом на унутрашњем уређивању и припремама за ослобођење неослобођених крајева, Србија све до осамдесетих година двадесетог столећа није могла напредовати у саобраћајном погледу, нити много урадити на побољшању саобраћаја, већ се он обављао на примитиван начин.
Зими кад снег завеје и сметови затрпају путеве а Дунав се заледи, Тимочка Крајина је по више дана, а некад и по више недеља, била потпуно одсечена од осталог света због чега  су чиновници који су били премештени у ове крајеве, говорили да иду у Сибир.RADNA AKCIJA "UREDIMO MUZEJ"

Na sastanku članova KLJTP, u četvrtak 24. februara 2011. godine, doneta je odluka da se najzad krene u radnu akciju oko uređenja muzeja u vagončetu.
Radna akcija počinje 01. marta 2011. godine i trajaće do 01. maja 2011. godine.
Cilj je : pripremiti muzej u vagončetu za manifestaciju "NOĆ MUZEJA" koja se održava 15. maja.


Akcija KLJTP "Hajduk Veljko 21. i 22. 08. 2010"

Pošto je akcija završena, utisci sređeni i materijal pripremljen red je da našim poklonicima i čitaocima u slici i reči dočaramo pojedine momente sa akcije.
Elem, da bi smo izbegli gužvu oko kulturno-zabavne manifestacije "HAJDUK VELJKOVI DANI" : www.hajdukveljko.com/ krenuli smo 21.08.2010. godine i realizovali akciju specifičnu po načinu izvršenja.Ta specifičnost se ogledala u tome što je deo akcije izveden kopnenim putem, a deo akcije vodenim putem.
Naime, na trasi nekadašnje pruge uskog koloseka: Lenovac - Leskovac - Grlište, nakon njenog ukidanja, izgrađen je asfaltni put, koji je jednim svojim delom, od Leskovca do Grlišta, potopljen veštačkim jezerom : Grliško jezero, kao rezultat napretka građevinske tehnike (izgradnja brane) i tehnologije pripreme i prečišćavanja vode za piće (fabrika vode) za grad Zaječar.
Akcija Knjazevac - Vina, 15.maj 2010.god.

Na osnovu Plana rada Kluba za 2010. godinu 15.maja pripremili smo, organizovali i realizovali akciju Kluba na obilasku nekadašnje pruge uskog koloseka od sela Vina do Knjaževca.
Na karti koja sledi jasno se vidi trasa pruge koja je obeležena crvenim znakom x, što znači da više nije u upotrebi.
Taman smo se okupili na stanici kad je počela da sipi ona sitna, dosadna, zamorna i teška prolećna kiša.
Gledajući u nebo nismo ni primetili da nam se pridružio uvaženi član koji, nažalost, nije mogao da krene sa nama, jer je krenuo na posao.
Ova akcija ima za cilj pored obilaska nekadašnje pruge uskog koloseka od sela Vina do Knjaževca, i obilazak rudnika kamenog uglja u selu Vina „DOBRA SREĆA“.
Akcija pešačenje Svrljiškom klisurom 10.04.2010. god.
NIŠEVAC-PALILULA

Razmišljajući kako da obeležimo Dan Kluba - 11.april došli smo na ideju da to uradimo onim aktivnostima po kojima je Klub prepoznatljiv: pešačenjem na delu pruge.
Izabrali smo prugu normalnog koloseka: Prahovo-Negotin-Zaječar-Knjaževac-Niš, jer smo je prošle godine 10. aprila, „načeli“ iz pravca Niša (Svrljiški Miljkovac – Podvis) pa da ove godine i nastavimo (Niševac – Svrljiški Miljkovac).

Glavni dogovor je postignut, ostalo je da razradimo potrebne detalje oko organizacije. To ne bismo mogli da uradimo, da se nismo sastali u četvrtak 08. aprila u Vagončetu.
Kad smo već tu, valjalo bi nešto malo i uraditi i srediti jako lep okoliš za što prijatniji boravak.