Pretraži portal
Koristite ovu PRETRAGU kao najlakši način da uz pomoć ključnih reči pretražite sajt K.Lj.T.P.
Pretraga web-a
KLUBSKI MENI


TIMOČKE PRUGE


AD ŽELEZNICE SRBIJE


 
 


KALENDARA@O Designe 160x295

>

ĆIĆEVAC – GRABOVO – BELGIJSKE KOLIBE

Na inicijativu pojedinih članova Kluba, Upravni odbor je odlučio da ove godine planira, organizuje i realizuje nekoliko akcija – pešačkih nostalgija.
Jedna od akcija bi bila pešačka nostalgija trasom nekadašnje pruge uskog koloseka od Ćićevca preko s. Grabovo pa do rejona : belgijske kolibe. Tom prugom se izvozila drvena građa koja se koristila za izradu drvenih pragova u Zavodu za impregnaciju drveta u Ćićevcu, osnovanom 1885. godine......

AUTOR TEKSTA:
G-din Bojan Šrajer - član uprave kluba.

У суботу 26. Децембра 2015. године, у железничкој станици Вратарница, одржаће се традиционални новогодишњи сусрет чланова Клуба љубитеља тимочких пруга и свих осталих заинтересованих лица.
Субота 26. DECEMBAR 2015.g.

Учешће – 400 РСД
Превоз – по жељи (возом или приватним возилом)
Пријаве – до четвртка 24.12.2015. године.
Тел. Петар Аранђеловић – 064/2406-908
Бојан Шрајер - 064/1478-066


AUTOR TEKSTA - Žarko Ristić

ŽELEZNIČKA STANICA BOR
Stanica bez saobraćajne službe

Od prvih dana juna železnička stanica Bor je stajalište. U objektu od oko 2200 kvadratnih metara od železničara su ostali samo radnici Sekcije za prevoz putnika, koji danju prodaju karte putnicima ka Zaječaru i Majdanpeku.
- Ovim zatvaranjem na mesec dana je nastavlјena praksa zatvaranja železničkih stanica zbog nedostatka osoblјa i to zatvaranjem jedne od najvećih na području....

PROČITANO PUTA.


AUTOR TEKSTA:
G-din Bojan Šrajer - član uprave kluba

Božićni – zimski uspon na Rtanj - 2015.g.

Kao i prethodnih, tako i ove godine još je jednom potvrđena uspešna saradnja OPSD „Dragan Radosavljević“ i Kluba ljubitelja timočkih pruga.
Akcija božićnog – zimskog uspona organizuje se na nivou republike Srbije i dolaze planinari i zaljubljenici prirode iz svih krajeva Srbije, a ove godine bilo ih je i iz susedne Bugarske, ukupno oko 750-800 učesnika.
Četvoročlana ekipa iz Kluba, u okviru OPSD „Dragan Radosavljević“, učestvovala je u božićnom – zimskom usponu veoma uspešno po svim pitanjima-principima dobro organizovane planinarske akcije.
Vreme, koje nam nije bilo baš naklonjeno, nije uspelo da nas spreči u usponu koji je počeo po blagoj kišici.....

PROČITANO PUTA.
DECENIJA KLUBA LjUBITELjA TIMOČKIH PRUGA
Putevima „Ćire"

U proleće 2004. godine grupa entuzijasta iz Zaječara , okuplјena oko ideje da se sačuvaju uspomene i železnička tradicija u ovom delu Srbije , osnovala je Klub lјubitelјa timočkih pruga. Prioritet entuzijasta, predvođeni Petrom Aranđelovićem, Dragomirom Dejanovićem i Branislavom Ićitovićem bio je očuvanje uspomene na prugu uskog koloseka koja se od Zaječara dolinom Crnog Timoka i dalјepreko brda i planina crnorečja probijala do paraćinske kotline. Da bi se uživalo u prirodnim lepotama predela kroz koje je prolazio „Ćira“ i da bi se sačuvala uspomena na „parnjaču“, železničke stanice, skretnice, vodonapojnike, lјude koji su održavali prugu, probijali tunele, gradili železničke mostove,“ organizuju se pešačke ture sa idejom da se obiđu sve pruge uskog koloseka na području Timočke krajine....

PROČITANO PUTA.AUTOR TEKSTA - Žarko Ristić

STO GODINA TIMOČKIH PRUGA
Pruga oslonac privrede

Prvog juna navršilo se tačno sto godina od završetka izgradnje pruge Zaječar-Negotin -Prahovo-Dunav i njenog zvaničnog puštanja u saobraćaj 1914. godine. Ovoj pruzi koja povezuje Dunav, dolinu Timoka, Zaječar i Niš, pridavan je još od planiranja njene izgradnje, veliki značaj ne samo kao lokalnoj, već i kao tranzitnoj „Trans-balkanskoj železnici“. Privreda i rudarstvo ovoga krajanisu se mogli razvijati bez adekvatne saobraćajne infrastrukture. Pruga je bila rešenje koje se samo nametalo, pa su ulagani politički i finansijski napori da se ona izgradi. Prva snimanja i trasiranja pruge obavlјena su još 1890. i 1891. godine. Radi pribavlјanja....

PROČITANO PUTA.
LITERATURA
BOR KOJEG VIŠE NEMA

POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
PRIČA O MOM GRADU

POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
   
       
VIDEO
STARE FOTOGRAFIJE IZ VAŠIH ARHIVA
Gostovanje na Radio televiziji BOR


POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
 
Akcija Kluba ljubitelja Timočkih pruga PEŠAČKA NOSTALGIJA

POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
POTPUNO IZGOREO PUTNIČKI VOZ


POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
VIDEO :
Železnička stanica Vlaole 1980


POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
Gostovanje na
televiziji Zajecar


POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
   
Fotografije ustupio Zoran Kostić
POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
Fotografije ustupio Dragan i Goran Topić
POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
Fotografiju ustupila Ana
POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
Fotografiju ustupila Valentina Cica Španović
POGLEDAJ OVDE
PROČITANO PUTA.
   
     

PRIJATELJI KLUBA
NAĐITE NAS NA FACEBOOKU
     

SINDIKATI
AD "ŽELEZNICE SRBIJE"