Zavejane Timočke pruge
 

- Na Timočkim prugama od 11.02.2012.god. ne saobraćaju vozovi na svim relacijama.


Fotografija: Klub ljubitelja Timočkih pruga


- Obilne snežne padavine i veoma hladno vreme, koje u Timočkoj krajini traje već skoro dve nedelje, doprinelo je da se uradi ono što je bilo neizbežno. Zarad bezbednosti saobraćaja i putnika ,odlučeno je da se do daljeg obustavi kompletni putnički saobraćaj na relacijama Niš - Zaječar , Zaječar - Negotin - Prahovo Pristanište i Zaječar - Bor - Majdanpek.

-Kako saznajemo, na pojedinim delovima pruga ima i do 70 cm snega ili snežnih nanosa iznad gornje ivice šine (GIŠ), što predstavlja veliku opasnost po odvijanje saobraćaja.
Ulažu se veliki napori na čišćenju snega kako bi se osposobila prohodnost pruge i normalizovao železnički saobraćaj. Svakodnevno su na terenu radnici OC ZOP Zaječar, OC za SP Zaječar, Vuče vozova Zaječar, koje u svom domenu poslova, rade naporno na odklanjanju smetova i čišćenju snega sa staničnih prostora i otvorene pruge.Na napore koji se ulažu nepovoljno utiče sneg koji, bez prekida već skoro 36 sati.Koristi se lok serije 641 koja kao krstarica prolazi na prugama , ali efekti su slabi.
- Za sada je priroda pobedila napore koje čovek ulaze kako bi život bio normalan. Ostaje da se sačeka toplije vreme , kako bi sneg počeo da se otapa i jedino na taj način dođe do osposobljavanja pruge za saobraćaj vozova. Do tada ...

Autor
Alen Randjelovic